Osteopathie is een globale benadering van het lichaam, die op een diepgaand kennis van het lichaam gevestigt is.
Het is een behandelingsmethode die tot doel heeft, de functiestoornissen in de mobiliteit van uw weefsel vast te stellen en te behandelen.
Het lichaam is constant aan kleine berperkingen, die functiestoornissen in de mobiliteit van uw weefsel veroorzakken, onderworpen.
Meestal, slaagt ons lichaam in aan deze stoornissen aan te passen en er worden geen symptoom gevoeld.
Als deze stoornissen te groot of te talrijk worden, kan het lichaam uiteindelijk geen aanpassing meer vinden om de evenwicht te bewaren, en de symptomen beginnen dan te verschijnen.
De osteopaat zal deze mobiliteitstoornissen vaststellen en vrijmaken, zodat het lichaam de goede aanpassing, die noodzakelijk voor zijn goede werking is, weer kan vinden.
Men mag ook de osteopaat om preventieve redenen bezoeken, om de symptoomaanvang te vermeiden.
Het is moelijk een lijst, waar osteopathie nuttig kan zijn, op te stellen.
We behandelen geen symptoom maar iemand die aan een symptoom lijdt.
Dit verschil is fundamenteel, omdat dit helpt te begrijpen dat 2 mensen kunnen, voor dezelfde symptoom, verschillende oorzaken hebben en dus verschillende osteopathische behandelingen krijgen.
Het is om dezelfde reden dat een osteopaat kan niet alle aandoeningen behandelen.
Als het over een anatomische letsel gaat, kan de osteopaat niet de letsel genezen maar alleen maar de dichtbijzijnde wefsel vrij maken, die soms de symptoom verminderd, en soms zonder resultaat afloopt.
Rekening houdend met het vorige lid, men kan een lijst van symptomen waar osteopathie nut kan vinden, opstellen.
- hoofdpijn - cervicale dystonie (stijve nek) - nekpijn - schouderpijn - rugpijn - pijn in de tussenrib - lumbago - onderrug pijn - ischias - gewricht stijfheid Spijsverteringsstoornissen: - maagzuur - nausées - misselijkheid - brandend maagzuur - trage spijsvertering - ziekte van Crohn - buikkrampen - constipatie - diarree KNO sfeer : - sinusitis - oorontsteking - duizeligheid